Jako přihlášený uživatel máte možnost nastavit si zobrazení Heureky.

Zobrazit původní Heureku

Jak vybrat sporák?

Sporák je spojení varné desky a pečicí trouby. Vyberte si ten správný model s doplňkovými funkcemi a posuňte své kuchařské umění o několik úrovní výše. Zároveň můžete ušetřit díky nízké spotřebě nebo pořizovací ceně.

sporák hlavní

Na co se zaměřit

Typ sporáku

První rozhodnutí by mělo být podřízeno možnostem vaší kuchyně – jaký typ energie bude váš nový sporák vyžadovat. Na trhu jsou elektrické a plynové sporáky, případně kombinace plynové varné desky a elektrické trouby. Zohlednit byste měli i počet členů vaší domácnosti, pokud budete vařit pro velkou rodinu, vyplatí se větší sporák s pěti plotýnkami a objemnou troubou.

Ovládání

Důležité by pro vás mělo být také ovládání. Nejklasičtější je mechanický způsob, například s otočnými ovladači, u některých plynových varných desek pak bývají knoflíky vybaveny i integrovaným zapalováním. O krok dál je elektronické ovládání prostřednictvím tlačítek. Ta jsou nejčastěji umístěná na varné desce, abyste se nemuseli sklánět nebo je hledat. Modely s elektronickým ovládáním mají často pokročilejší funkce a umožňují například vyslat zvukový signál, když je dosažena žádoucí teplota pro pečení. Některé varné desky disponují také dětskou pojistkou a ukazatelem zbytkového tepla.

Součástí moderních sporáků je také displej, kde vidíte nejdůležitější informace jako teplotu, zvolený program nebo odpočet času.

Design a materiál

Pokud se zaměříte na design, najdete nejčastěji bílé spotřebiče nebo sporáky s povrchem z nerezové oceli. Tyto dvě varianty mohou být ve většině kuchyní, aniž by působily rušivě. Zároveň s designem se zaměřte i na kvalitu materiálů použitých u jednotlivých ovládacích prvků. Ty by měly být kvalitně uchycené a s jistým chodem. Pokud budou například madla nebo tlačítka z plastu, měl by být odolný vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození. 

Rozdělení sporáků

Sporáky se dělí podle potřebné energie na následující typy.

Elektrické sporáky

Trouba i varná deska je napájena elektrickou energií. Elektrické sporáky vyžadují odborné připojení na rozvodnou síť 380–400 V, v některých případech je ale možné i připojení do běžné 220V zásuvky, je však nutné, aby měl daný model kabel s příslušnou koncovkou pro připojení do el. sítě. Tyto sporáky mívají sklokeramickou nebo indukční varnou desku, případně litinové plotýnky. Výhodou elektrických sporáků je snadné čištění varné desky, která ve většině případů mívá hladký povrch.

Typy varných desek

Litinové plotýnky

Jde o technologicky nejstarší řešení. Jejich výhodou je nízká pořizovací cena, ale nevýhody převažují – nedokáží efektivně využívat elektrickou energii a produkují příliš zbytkového tepla. Pokud máte například chatu, udělají vám dobrou službu. Přesto pro běžné domácí vaření existují kvalitnější varianty.

Sklokeramická varná deska

Jejím pozitivem je rychlé dosažení vysoké teploty a zároveň nízká produkce zbytkového tepla. Také nemusíte pořizovat speciální nádobí, které by její provoz prodražilo. Některé modely navíc nabízí úsporný senzor. V porovnání s indukční deskou je navíc levnější. Bohužel, když vám z hrnce „uteče“ voda nebo cokoli jiného, rychle se na desku doslova připeče. Její účinnost se pohybuje okolo 60 %.

Užitečné funkce:

  • Dětská pojistka – jedním tlačítkem omezíte regulaci výkonu a další funkční prvky.

  • Indikátor zbytkového tepla – díky němu poznáte, které plochy jsou ještě horké.

  • EcoTimer – pracuje se zbytkovým teplem, jehož prostřednictvím může dovařit jídlo.

  • Stop&Go – jedním stiskem vypnete všechen ohřev, sporák si ale zapamatuje nastavení. Tím samým tlačítkem ho můžete znovu obnovit.

Indukční varná deska

V porovnání se sklokeramikou je dražší, na druhou stranu si svoji vyšší cenu dokáže snadno obhájit. Už jenom účinnost se pohybuje na úrovni 90 %, takže výrazně šetří energii i peníze. Navíc je prakticky okamžitě připravena k vaření a neprodukuje téměř žádné zbytkové teplo. Díky tomu, že teplo je pouze v místech kontaktu s nádobím, je navíc snadno udržovatelná. K nevýhodám patří nutnost speciálního indukčního nádobí (musí být z vodivého materiálu), na které však vynaložíte finanční částku jednorázově.

Užitečné funkce:

  • Power Boost – rychle ohřeje vodu, často rychleji než rychlovarná konvice.

  • QuickStart – indukční deska sama pozná, kam jste umístili nádobí, a vy jen zvolíte stupeň ohřevu.

  • Blokace panelu – s touto funkcí můžete desku čistit bez obav z náhodného spuštění. 

Plynové sporáky

Jedná se o celoplynové sporáky s plynovou varnou deskou i plynovou troubou. Jejich velkou výhodou je nízká pořizovací cena i provozní náklady. Plynové sporáky upřednostňují spíše profesionální kuchaři. Plynová varná deska umožňuje kontrolovat intenzitu plamene a díky tomu i teplotu při vaření. U plynové trouby platí ale pravý opak, není zde možné spolehlivě kontrolovat teplotu při pečení.

Kombinované sporáky

Jde o nejčastější typ sporáků v českých domácnostech. Mají totiž pozitiva snadno a přesně regulovatelných plynových hořáků na varné desce a zároveň poskytují komfort elektrické trouby během pečení. Velmi oblíbenou se stává kombinace s varnou deskou, troubou a myčkou ve spodní části. Je nutné si však uvědomit, že pro tento typ sporáku je nutná přípojka plynu. Plynová varná deska se také hůře čistí.

K vaření na plynové varné desce nepotřebujete speciální nádobí

Typy trub u sporáků

Stejně jako jsou tři různé druhy sporáků, jsou i tři různé druhy trub. Jaké jsou jejich přednosti a nedostatky?

Horkovzdušná trouba

Standardně nabízí několik variant ohřevu (spodní, dolní nebo kombinovaný) a měla by mít kruhové topné těleso. K nadstandardním funkcím patří například gril nebo pečení v páře. Teplotu lze jednoduše regulovat otočným knoflíkem, nebo tlačítky na displeji. Horkovzdušná trouba nabízí také ventilátor, který vnitřek trouby rychleji ohřeje. V porovnání s plynovou variantou nabízí lepší pečicí vlastnosti, mezi jinými například rovnoměrnější propečení při nižší teplotě a pečení na více úrovních najednou

Plynová trouba

Disponuje pouze jedním typem ohřevu – zespodu. S tím jsou spojena i některá omezení. Nemůžete využívat chytré funkce a navíc plyn jídlo vysušuje. Velmi složitá je regulace teploty, kterou nelze s přesností nastavit tak, jak je to u elektrických trub. Ve výjimečných situacích také může dojít k úniku plynu.

Elektrická trouba

Jde o klasickou a nejjednodušší variantu, nejčastěji s horním a dolním ohřevem. Za relativně nízkou cenu nabídnou plynulou změnu teploty a také různé doplňkové funkce. V nabídce najdete volně stojící i vestavné modely. Variantu vestavného sporáku tvoří dva různé spotřebiče – samostatná trouba na pečení a samostatná vestavná varná deska.

Díky obrovským výhodám elektrické trouby značně převyšují plynové trouby

Důležité parametry

Energetický štítek a výkon varných zón

Při výběru sporáku dbejte na zařazení trouby do úsporné energetické třídy – od A+ po G, přičemž A+ je třída nejúspornější. Čím vyšší třídu zvolíte, tím bude trouba úspornější a zároveň výkonnější. Na energetickém štítku, který musí být dodán ke každému sporáku, vyčtete také informaci o vnitřním objemu trouby a informace o spotřebě na jeden cyklus. Ploténky na varných deskách mají několik rozměrů a také výkonů, v rozmezí od 1000 W až do 4000 W.

Rozměry

Rozměry jsou standardizované, aby s nimi mohli počítat i architekti a designéři. Výška sporáku je nejčastěji 85 cm, šířka pak 50–60 cm a hloubka 60 cm. Do výše uvedených rozměrů se vejde 90 % všech sporáků na trhu. 

Hmotnost

Sporáky nejsou příliš lehké – většina jich váží mezi 35 a 45 kg. Počítejte s tím především při nákupu z e-shopu a pokud bydlíte v patře. Jednou možností je zajištění výnosu do patra, druhou variantou pak výpomoc rodiny nebo ochotných přátel či sousedů.

Objem trouby

Nejčastěji se setkáte s objemy trouby od 62 do 72 litrů. Do takového prostoru se vejde velký pekáč spolu s plechem nebo formami. U trub s objemem menším než 62 litrů, nebo naopak větším než 73 litrů, musíte počítat s neobvyklými rozměry plechů.

Počet a velikost plotýnek

Standardní sporáky nabídnou 4 různě velké plotýnky, které je možné označit jako malou, střední a velkou varnou zónu. Podle velikosti je také odstupňovaný jejich výkon. Moderní desky nabídnou kromě kruhových také oválné zóny, a umožňují tak použití například pekáče. Sporáky s 5 a více plotýnkami jsou určené pro profesionální použití případně pro početné rodiny.

Plynový varná deska disponuje pevným roštem

Funkce

Moderní sporáky vám nabídnou mnoho funkcí, díky nimž v kuchyni ušetříte spoustu času. Některé funkce používání spotřebiče zpříjemní, jiné zajistí bezpečnost vaší rodiny. 

  • Displej - užitečná funkce, se kterou budete mít vždy přehled, co se s vaším sporákem děje. Může zobrazovat teplotu, program pečení či odečet času. 

  • Minutka - jednoduše si nastavíte dobu vaření nebo pečení a o víc se nemusíte starat. Po vypršení času vás sporák informuje zvukovým signálem nebo se sám vypne.

  • Integrované zapalování - zapomeňte na sirky. U plynové trouby je škrtadlo součástí mechanismu hořáku a zapaluje se automaticky po otočení nebo stisku knoflíku.

  • WOK hořák - jistě znáte specifické pánve WOK ve tvaru kotlíku. Některé sporáky nabízí speciální hořáky právě pro tyto pánve. Hořáky nabídnou především vysoký výkon a v druhé řadě i více okruhů plamene se samostatným ovládáním.

  • Booster hořák - funkce, se kterou se můžete setkat i pod jinými názvy (např. SprintStart, JetStart), ale vždy znamená zrychlený náběh na maximální teplotu a je ideální třeba pro opékání masa.

  • Programy pečení - pomohou s rychlým zpracováním pokrmů. Na vašem sporáku můžete najít běžné i méně obvyklé pečicí programy. Rozmrazování může suplovat tu samou funkci v mikrovlnné troubě. Tato funkce je určena například na právě vytažené maso z mrazáku. Proces je pozvolný a šetrný k potravinám.  Udržování teploty oceníte ve chvíli, kdy máte těsně před servírováním a někdo se třeba zpozdí. Jídlo se pak udrží delší dobu teplé, můžete také například ohřát i talíře nebo sušit ovoce.  Gril je jednou ze základních funkcí. Jde o spirálu v horní části, která dokáže vytvořit křupavou horní vrstvu například u masa. Je užitečné v kombinaci s otočným rožněm, jenž rovnoměrně pokrm opéká. Horní a spodní ohřev jsou podobnou funkcí jako gril. Zatímco spodní topné těleso se stará o samotný ohřev, horní dodává křupavou kůrku.  Horkovzdušná trouba má integrovaný ventilátor, který v celém vnitřním prostoru ohřívá jídlo rovnoměrně.  Kruhové těleso pracuje na podobném principu jako horkovzdušná trouba – v zadní části trouby je plocha, která v kombinaci s ventilátorem distribuuje vzduch po celém prostoru trouby. Ventilátor může mít různé účely: horký vzduch zajistí rovnoměrné propékání, studený zase rychleji ochladí troubu.  Pečení v páře je optimální způsob, jak zabránit vysušení potraviny; horký vzduch je zvlhčován právě párou.  3D pečení je proces, kdy jsou aktivována všechna topná tělesa i ventilátor, takže nedochází k mísení chutí nebo vůní při pečení, a můžete tak připravovat více pokrmů najednou.

  • Teplotní sonda - jde o funkci a příslušenství zároveň. Proces funguje tak, že teplotní sondu zapíchnete například do masa a nastavíte stupeň pečení. Jakmile je požadované úrovně dosaženo, sonda vyšle signál a trouba se automaticky vypne. 

  • Teleskopické výsuvy - jsou užitečným pomocníkem a výrazně zvyšují bezpečnost a komfort celého sporáku. Mohou totiž samy vyjet při otevření dvířek a vy nemusíte rošt s pekáčem vytahovat ručně. V některých případech je však nezbytné alespoň zatlačení na rošt, po němž sám vyjede.

  • Ochlazování dvířek - trouba by bezpodmínečně měla disponovat systémem termoizolace dvířek. Většinou je řešením několik vrstev skel a jiných průhledných materiálů. Teplota na povrchu by neměla nikdy přesáhnout 70 stupňů Celsia. Ochlazování skla po pečení pak může zrychlit například integrovaný ventilátor.

  • Osvětlení trouby - stejně jako lednička by i trouba měla mít osvětlený vnitřek. S tím drobným rozdílem, že byste měli prostor vidět po celou dobu pečení se zavřenými i otevřenými dvířky. Žárovka nebo dioda se často zapne automaticky se spuštěním ohřevu.

  • Samočištění trouby - troubu je nezbytné udržovat v čistotě a samočištění je pak ideální způsob, jak si celý proces zjednodušit. Pyrolýza doslova vypeče vnitřek trouby vysokou teplotou a vám stačí zachycené zbytky v podobě popela jednoduše setřít. Katalýza díky reakci smaltu s tuky dokáže nečistoty ničit „chemicky“. I v tomto případě po 20 minutách nečistoty setřete. 

  • Pojistka plynu - pokud máte malé děti, hledejte sporák s touto funkcionalitou. Zablokuje dotykový displej ovládání nebo otočná tlačítka. Vždy jde o způsob, jak zabránit nechtěnému spuštění sporáku.

Užitečné spotřebitelské rady

Instalace sporáku

Zapojování elektrického nebo plynového sporáku raději přenechte specialistům. V ideálním případě vám zapojení jako službu nabídne přímo obchodník, jinak oslovte některou specializovanou firmu. Kromě jistoty kvalitní instalace budete mít i výhodu při případné reklamaci, že jste se nedopustili neodborné manipulace.

Údržba 

Není vhodné sáhnout po jakémkoli čisticím prostředku, který doma najdete. Například používat běžný tekutý písek na indukční desku není dobrý nápad. Zvolte raději specializované přípravky na troubu a varnou desku. Tyto prostředky nabídnou zvýšený odmašťovací účinek a větší šetrnost k povrchům.